Att maska sina stämpelmotiv innebär att man bygger upp ett motiv med sina stämplar genom att täcka olika delar av stämplarna och på så sätt få motiven att smälta ihop på ett snyggt sätt. Enklast är att visa i bilder, så nu kör vi!
Det första vi gör är att plocka fram allt material. Jag har tänkt att göra ett motiv som jag sedan skall måla, så jag väljer att stämpla på akvarellpapper. Jag behöver också stämplar, ett akrylblock att fästa stämplarna på när jag stämplar (eftersom jag använder omonterade stämplar), stämpeldyna, en sax och post-it-lappar. Jag använder också ett vanligt kopieringspapper - det är inte med på bilden.
När man skall maska ett motiv så börjar man alltid stämpla det som skall finnas längst fram i bilden. Här har jag använt en motivstämpel från Magnolia som jag stämplat på akvarellpapper.
Nästa steg är att skapa sin mask. Då tycker jag det är smidigast att stämpla på post-it-lappar, eftersom de har lite klister på baksidan. Man kan stämpla på vanligt kopieringspapper också, men då måste man kontrollera att masken inte flyttar på sig när man stämplar bakgrunderna. Alternativt kan man använda sig av lite icke-permanent lim på baksidan av masken om man vill. Här har jag först satt ihop två post-it-lappar eftersom motivet var för stort för en lapp.
Nästa steg är att klippa ut masken och täcka det första motivet man stämplade.
Nu är allt redo för nästa stämpel! Här har jag stämplat med en ramstämpel från Inque Boutique. Eftersom jag har täckt det första motivet med en mask, så kommer ramstämpeln endast stämpla runt om motivet, och det ser ut som att ramen ligger bakom motivstämpeln. Egentligen skulle man kunna lämna det så här, men jag vill gå ett steg längre. Jag vill ha lite linjer inne i ramen också, och då behöver vi en mask till.
Här har jag stämplat ramen en gång till på vanligt kopieringspapper. Jag ser till så att det finns tillräckligt med utrymme runt om hela stämpeln, för nu skall jag göra en omvänd mask. Jag klipper ur insidan på ramen, det är här jag sedan skall stämpla mina linjer.
Jag lägger den nya masken över mina stämplade motiv och ser till så att den ligger rakt över den första ramen jag stämplade. Jag tar inte heller bort min första mask, den får fortsätta att skydda mitt stämplade motiv. Sedan stämplar jag mina linjer, denna stämpeln är också från Inque Boutique. Här ser man tydligare varför jag ville behålla tillräckligt med papper runt om min mask; min "radstämpel" är ju större än ramen, och jag vill ju skydda mitt motiv från oönskade linjer. Jag vill inte heller ha linjerna för skarpa, så jag stämplade först en gång på ett skräppapper innan jag stämplade på motivet, på det sättet får man lite svagare linjer.
Samma sak på andra sidan!
Slutresultatet! Alla masker är borttagna och motivet är klart för färgläggning! Visst blir det fint? Vad som är kul med maskning är att du kan få ett helt nytt motiv med bara några enkla stämplar. Man kan ju också välja att maska bort delar av en stämpel så att man får det som passar just för stunden. Möjligheterna är oändliga!
Hoppas du har haft nytta av den här beskrivningen och att du testar att maska dina stämplar, det är faktiskt jätteroligt!
Så här blev kortet när det blev färdigt! Om du vill se fler detaljer och läsa mer om kortet kan du gå till min andra blogg - Hemma Hos Svarta Malin och läsa om det där.
Tills vi hörs igen!